Objednajte do:

HOD MIN SEK

A obálku Vám pošleme ešte dnes.

Koľko nožov si želáte nabrúsiť?


50 rokov skúseností

A Viac ako 50,000 spokojných zákazníkov

Všetko čo potrebujete Vám pošleme domov

Súkromne
Firma
?

Nápoveda

Zvoľte počet položiek, ktoré chcete brúsiť. Ak máte napríklad 4 nože a 2 nožnice, vyberte 6 ks. Ak chcete mať viac ako 7 položiek, potrebujete už 2 Ostré Obálky.
?

Nápoveda

Ak chcete mať vždy ostré nože, vyberte si predplatné 1-2 krát ročne za lepšie ceny. V opačnom prípade si zvoľte jednorázové brúsenie a v prípade potreby objednajte vždy novú Ostrú Obálku.
?

Nápoveda

PROFI-brúsenie by ste mali zvoliť ak Vaše nože stoja viac 50 € za kus! PROFI-brúsenie znamená použitie viacerých brúsnych cyklov a leštenia a výsledná ostrosť najvyššej kvality.
?

Nápoveda

Ak ste dostali darčekovú poukážku, zvoľte "Použiť darčekový kód" ako voľbu pre počet nožov na brúsenie. Potom môžete zadať kód do tohto políčka. Ak ste si vybrali jednorázové brúsenie, toto pole bude skryté a kód sa použiť nedá.
Súhlasím s podmienkami
s povinnosťou platby
?

Nápoveda

Zvoľte počet položiek, ktoré chcete brúsiť. Ak máte napríklad 4 nože a 2 nožnice, vyberte 6 ks. Ak chcete mať viac ako 7 položiek, potrebujete už 2 Ostré Obálky.
?

Nápoveda

Ak chcete mať vždy ostré nože, vyberte si predplatné 1-2 krát ročne za lepšie ceny. V opačnom prípade si zvoľte jednorázové brúsenie a v prípade potreby objednajte vždy novú Ostrú Obálku.
?

Nápoveda

PROFI-brúsenie by ste mali zvoliť ak Vaše nože stoja viac 50 € za kus! PROFI-brúsenie znamená použitie viacerých brúsnych cyklov a leštenia a výsledná ostrosť najvyššej kvality.
?

Nápoveda

Ak ste dostali darčekovú poukážku, zvoľte "Použiť darčekový kód" ako voľbu pre počet nožov na brúsenie. Potom môžete zadať kód do tohto políčka. Ak ste si vybrali jednorázové brúsenie, toto pole bude skryté a kód sa použiť nedá.
Súhlasím s podmienkami
s povinnosťou platby

Zasielanie/pošta

Našu záruku spokojnosti myslíme vážne! Ak ste neboli na 100% spokojní, nabrúsime Váš nôž opäť, úplne zdarma! Na uplatnenie záruky nás prosím informujte najneskôr do 14 dní od doručenia nožov a predtým ako začnete nože používať. Nože, ktoré budú niesť známky nešetrného zaobchádzania, alebo domáceho brúsenia/ostrenia nie sú pokryté touto zárukou. Záruka je myslená tak, že si nože skontrolujete hneď ako ich dostanete a ohlásite nám nespokojnosť ešte pred ich použitím.

V prípade uplatnenia záruky urobíme všetko preto, aby ste boli opäť spokojní. Prípad dôsledne zaevidujeme a nôž dáme na dôkladné posúdenie nášmu majstrovi. V prípade potreby zmeriame správnosť brúsnych uhlov jemným laserovým uhlomerom a veľmi šetrne Váš nôž opäť nabrúsime.

Niekoľko vecí, ktoré treba pred brúsením zvážiť:

  • Najčastejší dôvod nespokojnosti je, keď zákazník očakáva vyššiu ostrosť. Nabrúsiť čepeľ ostrú ako žiletka nie je tak ťažké. Avšak my sa snažíme čo najlepšie reproduktovať pôvodný uhol ostria. Čím menší je uhol, tým ostrejší nôž bude. Ak nabrúsime ostrie pod príliš malým uhlom, tak okamžite získate neuveriteľne ostrú čepel. Avšak typický európsky nôž je z mäkkej ocele a malý uhol na ostrí sa príliš rýchlo otupí. Japonské nože sa typicky vyrábajú z veľmi tvrdej ocele a preto sa brúsia pod menším uhlom, sú ostrejšie ale zároveň krehkejšie. Ak si budete želať brúsenie pod menším uhlom, radi Vám vyhovieme, ale riskujete, že nôž vydrží ostrý iba chvíľu.
  • Hrvoľ/podhlavnicu (hrubšia časť priamo pri rukoväti) brúsime automaticky! Je to štandardný postup. Bližšie vysvetlenie nájdete v FAQ sekcii venovanej iba hrvoľu. Ak si neželáte brúsenie aj hrvoľu, napíšte nám to prosím.
  • Vždy sa snažíme odbrúsiť čo najmenej materiálu ako sa len dá. V prvom rade tak chránime nôž a jeho životnosť. Niekedy sa však nedá vyhnuť prílišnému odbrúseniu materiálu. Dôvodom môžu byť vady, ktoré sa ukážu až pri brúsení (malé prasklinky, alebo maličké ložiská hrdze). Zákazník sa potom pýta, prečo sme odobrali toľko materiálu pri brúsení. Avšak ani pre nás nie je výhodné odoberať veľa materiálu. Čím viac brúsime, tým sú vyššie naše náklady na brúsne pomôcky.
  • Čepeľ bežného noža má tvar “V” a čím viac opotrebujete ostrie, tým hrubšia bude čepeľ v spodnej časti. Aby sa pri brúsení zachoval správny uhol ostria, je nutné čepeľ v spodnej časti ztenšiť. Výsledkom samozrejme bude “vyššie” ostrie ako ste boli zvyknutí. Čiže ak ste napríklad mali ostrie do výšky 1mm, po brúsení to môžu byť 2-3mm.
  • Mnoho bežných nožov je vyrobených z valcovanej ocele a nie sú robené ručne. To znamená, že žeravá oceľ je tlačená medzi valce a takto bude ztenšovaná. Takáto oceľ nie je dokonale rovná, ale zvlnená (voľným okom ťažko pozorovateľné). Ak takýto nôž brúsime, výsledkom je na pohľad zvlnené ostrie. V skutočnosti je ale ostrie dokonale rovné (časť, ktorou režete). Ale pohľadová čiara ostria (tam kde sa stretáva ostrie a čepeľ) sa môže javiť ako mierne zvlnená. S tým sa nedá vôbec nič urobiť a nie je to závada.
  • Vždy chceme zachovať pôvodný tvar čepele/ostria. V niektorých prípadoch je však vhodnejšie tento tvar mierne zmeniť v záujme zachovania čo najviac materiálu. Stáva sa to najmä vtedy, keď je nôž príliš poškodený (má vylomenú oceľ, alebo odlomenú špičku). Ak si želáte zachovať pôvodný tvar čepele/ostria, radi Vám vyhovieme, avšak musíte rátať s väčším odberom materiálu.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Sme vybavení špeciálnymi strojmi a nástrojmi na dokonalé brúsenie a využívame aj japonské brúsne kameňe a kotúče na najjemnejšie brúsenie. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Hrvoľ (podhlavnica) je obvykle hrubšia časť umiestnená pri päte čepele.

Profesionál obvykle zbrúsi aj hrvoľ, pokiaľ si zákazník vyslovene nepraje opak. Čepeľ každého noža sa časom opotrebúva a zmenšuje sa. Ak by ste hrvoľ nebrúsili, tak sa Vám stane, že bude dlhší ako samotná čepeľ a tým pádom nebude čepel správne doliehať na krájaciu dosku. Ak by ste si neželali brúsenie hrvoľa, prosím dajte nám vedieť vopred.

Občas sa môžeme rozhodnúť hrvoľ nebrúsiť, najmä ak naši majstri zhodnotia, že je dutá. Ak by ste chceli hrvoľ brúsiť aj tak, dajte nám prosím vedieť.

Príklad brúseného a nebrúseného hrvoľa:

klack

Nie, každý nôž je brúsený špecificky. Majster vždy zhodnotí každý nôž osobitne na základe svojich znalostí. Náš hlavný majster, Leif Kohlström, má za sebou už 27 rokov skúseností a je už 3. generácia brúsičov. Samozrejme dodržiavame všetky štandardy a zohľadňujeme originálny uhol noža a jeho použitie (kuchynské, lovecké, a pod.) Obvyklý uhol pre európske kuchynské nože je 18-25 stupňov na každej strane. Japonské nože sú obvykle brúsené pod ostrejším uhlom 15-18 stupňov. Ak si želáte brúsenie pod iným uhlom, napíšte nám.

Častým omylom je, keď zákazníci zbytočne dlho čakajú. Ostrý nôž musí byť schopný s ľahkosťou prerezať bežný papier A4. Najprv nôž naostrite ocieľkou a potom skúste prerezať papier. Ak rezanie nebude dokonale jemné, prípadne ak sa bude zadrhávať, alebo papier trhať, je čas na brúsenie.

Nie, žiaľ rukoväť nožov neopravujeme.

Áno, je možné taký nôž opraviť a nabrúsiť. Avšak záleží na miere poškodenia. Takýto nôž vyrovnáme ručne, ale nikdy nebude dokonale rovný! V niektorých príadoch nerovnú časť odbrúsime. Napríklad ak je špička noža veľmi ohnutá, vytvoríme brúsením novú.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Áno, žiadny problém. Žiaľ nie je možné opraviť takéto poškodenie pomocou nového kovania (pridávaním materiálu). Štandardný spôsob je vybrúsenie novej špičky. Tu je dôležité rozhodnúť sa či zachováme pôvodný tvar čepele, alebo Vám vymodelujeme novú. V prvom prípade by to znamenlo obdrúsenie veľa materiálu a nôž môže byť viditeľne tenší ako bol predtým. V prípade nejasností nás kontaktuje.

Rozhodne nie! Toto je žiaľ veľmi častý omyl. Pokiaľ radi používate Vaše nože, mali by ste ich brúsiť. Aj lacné sú nože sú často robené z dobrej ocele. Lacnejšie nože sú vyrábané hromadne a výrobcovia ich často brúsia pomocou robotov. Môže to znieť úžasne, ale vskutočnosti robotické brúsenie nikdy nemá tak dobrý výsledok ako ručné brúsenie. Každý nôž sa mierne líši (vrátane jednej značky a modelovej rady). Preto sa oplatí nabrúsiť aj lacný nôž, keďže tým získate lepšiu ostrosť ako od samotného výrobcu.

Materiál/obaly

Našu záruku spokojnosti myslíme vážne! Ak ste neboli na 100% spokojní, nabrúsime Váš nôž opäť, úplne zdarma! Na uplatnenie záruky nás prosím informujte najneskôr do 14 dní od doručenia nožov a predtým ako začnete nože používať. Nože, ktoré budú niesť známky nešetrného zaobchádzania, alebo domáceho brúsenia/ostrenia nie sú pokryté touto zárukou. Záruka je myslená tak, že si nože skontrolujete hneď ako ich dostanete a ohlásite nám nespokojnosť ešte pred ich použitím.

V prípade uplatnenia záruky urobíme všetko preto, aby ste boli opäť spokojní. Prípad dôsledne zaevidujeme a nôž dáme na dôkladné posúdenie nášmu majstrovi. V prípade potreby zmeriame správnosť brúsnych uhlov jemným laserovým uhlomerom a veľmi šetrne Váš nôž opäť nabrúsime.

Niekoľko vecí, ktoré treba pred brúsením zvážiť:

  • Najčastejší dôvod nespokojnosti je, keď zákazník očakáva vyššiu ostrosť. Nabrúsiť čepeľ ostrú ako žiletka nie je tak ťažké. Avšak my sa snažíme čo najlepšie reproduktovať pôvodný uhol ostria. Čím menší je uhol, tým ostrejší nôž bude. Ak nabrúsime ostrie pod príliš malým uhlom, tak okamžite získate neuveriteľne ostrú čepel. Avšak typický európsky nôž je z mäkkej ocele a malý uhol na ostrí sa príliš rýchlo otupí. Japonské nože sa typicky vyrábajú z veľmi tvrdej ocele a preto sa brúsia pod menším uhlom, sú ostrejšie ale zároveň krehkejšie. Ak si budete želať brúsenie pod menším uhlom, radi Vám vyhovieme, ale riskujete, že nôž vydrží ostrý iba chvíľu.
  • Hrvoľ/podhlavnicu (hrubšia časť priamo pri rukoväti) brúsime automaticky! Je to štandardný postup. Bližšie vysvetlenie nájdete v FAQ sekcii venovanej iba hrvoľu. Ak si neželáte brúsenie aj hrvoľu, napíšte nám to prosím.
  • Vždy sa snažíme odbrúsiť čo najmenej materiálu ako sa len dá. V prvom rade tak chránime nôž a jeho životnosť. Niekedy sa však nedá vyhnuť prílišnému odbrúseniu materiálu. Dôvodom môžu byť vady, ktoré sa ukážu až pri brúsení (malé prasklinky, alebo maličké ložiská hrdze). Zákazník sa potom pýta, prečo sme odobrali toľko materiálu pri brúsení. Avšak ani pre nás nie je výhodné odoberať veľa materiálu. Čím viac brúsime, tým sú vyššie naše náklady na brúsne pomôcky.
  • Čepeľ bežného noža má tvar “V” a čím viac opotrebujete ostrie, tým hrubšia bude čepeľ v spodnej časti. Aby sa pri brúsení zachoval správny uhol ostria, je nutné čepeľ v spodnej časti ztenšiť. Výsledkom samozrejme bude “vyššie” ostrie ako ste boli zvyknutí. Čiže ak ste napríklad mali ostrie do výšky 1mm, po brúsení to môžu byť 2-3mm.
  • Mnoho bežných nožov je vyrobených z valcovanej ocele a nie sú robené ručne. To znamená, že žeravá oceľ je tlačená medzi valce a takto bude ztenšovaná. Takáto oceľ nie je dokonale rovná, ale zvlnená (voľným okom ťažko pozorovateľné). Ak takýto nôž brúsime, výsledkom je na pohľad zvlnené ostrie. V skutočnosti je ale ostrie dokonale rovné (časť, ktorou režete). Ale pohľadová čiara ostria (tam kde sa stretáva ostrie a čepeľ) sa môže javiť ako mierne zvlnená. S tým sa nedá vôbec nič urobiť a nie je to závada.
  • Vždy chceme zachovať pôvodný tvar čepele/ostria. V niektorých prípadoch je však vhodnejšie tento tvar mierne zmeniť v záujme zachovania čo najviac materiálu. Stáva sa to najmä vtedy, keď je nôž príliš poškodený (má vylomenú oceľ, alebo odlomenú špičku). Ak si želáte zachovať pôvodný tvar čepele/ostria, radi Vám vyhovieme, avšak musíte rátať s väčším odberom materiálu.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Sme vybavení špeciálnymi strojmi a nástrojmi na dokonalé brúsenie a využívame aj japonské brúsne kameňe a kotúče na najjemnejšie brúsenie. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Hrvoľ (podhlavnica) je obvykle hrubšia časť umiestnená pri päte čepele.

Profesionál obvykle zbrúsi aj hrvoľ, pokiaľ si zákazník vyslovene nepraje opak. Čepeľ každého noža sa časom opotrebúva a zmenšuje sa. Ak by ste hrvoľ nebrúsili, tak sa Vám stane, že bude dlhší ako samotná čepeľ a tým pádom nebude čepel správne doliehať na krájaciu dosku. Ak by ste si neželali brúsenie hrvoľa, prosím dajte nám vedieť vopred.

Občas sa môžeme rozhodnúť hrvoľ nebrúsiť, najmä ak naši majstri zhodnotia, že je dutá. Ak by ste chceli hrvoľ brúsiť aj tak, dajte nám prosím vedieť.

Príklad brúseného a nebrúseného hrvoľa:

klack

Nie, každý nôž je brúsený špecificky. Majster vždy zhodnotí každý nôž osobitne na základe svojich znalostí. Náš hlavný majster, Leif Kohlström, má za sebou už 27 rokov skúseností a je už 3. generácia brúsičov. Samozrejme dodržiavame všetky štandardy a zohľadňujeme originálny uhol noža a jeho použitie (kuchynské, lovecké, a pod.) Obvyklý uhol pre európske kuchynské nože je 18-25 stupňov na každej strane. Japonské nože sú obvykle brúsené pod ostrejším uhlom 15-18 stupňov. Ak si želáte brúsenie pod iným uhlom, napíšte nám.

Častým omylom je, keď zákazníci zbytočne dlho čakajú. Ostrý nôž musí byť schopný s ľahkosťou prerezať bežný papier A4. Najprv nôž naostrite ocieľkou a potom skúste prerezať papier. Ak rezanie nebude dokonale jemné, prípadne ak sa bude zadrhávať, alebo papier trhať, je čas na brúsenie.

Nie, žiaľ rukoväť nožov neopravujeme.

Áno, je možné taký nôž opraviť a nabrúsiť. Avšak záleží na miere poškodenia. Takýto nôž vyrovnáme ručne, ale nikdy nebude dokonale rovný! V niektorých príadoch nerovnú časť odbrúsime. Napríklad ak je špička noža veľmi ohnutá, vytvoríme brúsením novú.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Áno, žiadny problém. Žiaľ nie je možné opraviť takéto poškodenie pomocou nového kovania (pridávaním materiálu). Štandardný spôsob je vybrúsenie novej špičky. Tu je dôležité rozhodnúť sa či zachováme pôvodný tvar čepele, alebo Vám vymodelujeme novú. V prvom prípade by to znamenlo obdrúsenie veľa materiálu a nôž môže byť viditeľne tenší ako bol predtým. V prípade nejasností nás kontaktuje.

Rozhodne nie! Toto je žiaľ veľmi častý omyl. Pokiaľ radi používate Vaše nože, mali by ste ich brúsiť. Aj lacné sú nože sú často robené z dobrej ocele. Lacnejšie nože sú vyrábané hromadne a výrobcovia ich často brúsia pomocou robotov. Môže to znieť úžasne, ale vskutočnosti robotické brúsenie nikdy nemá tak dobrý výsledok ako ručné brúsenie. Každý nôž sa mierne líši (vrátane jednej značky a modelovej rady). Preto sa oplatí nabrúsiť aj lacný nôž, keďže tým získate lepšiu ostrosť ako od samotného výrobcu.

Brúsenie

Našu záruku spokojnosti myslíme vážne! Ak ste neboli na 100% spokojní, nabrúsime Váš nôž opäť, úplne zdarma! Na uplatnenie záruky nás prosím informujte najneskôr do 14 dní od doručenia nožov a predtým ako začnete nože používať. Nože, ktoré budú niesť známky nešetrného zaobchádzania, alebo domáceho brúsenia/ostrenia nie sú pokryté touto zárukou. Záruka je myslená tak, že si nože skontrolujete hneď ako ich dostanete a ohlásite nám nespokojnosť ešte pred ich použitím.

V prípade uplatnenia záruky urobíme všetko preto, aby ste boli opäť spokojní. Prípad dôsledne zaevidujeme a nôž dáme na dôkladné posúdenie nášmu majstrovi. V prípade potreby zmeriame správnosť brúsnych uhlov jemným laserovým uhlomerom a veľmi šetrne Váš nôž opäť nabrúsime.

Niekoľko vecí, ktoré treba pred brúsením zvážiť:

  • Najčastejší dôvod nespokojnosti je, keď zákazník očakáva vyššiu ostrosť. Nabrúsiť čepeľ ostrú ako žiletka nie je tak ťažké. Avšak my sa snažíme čo najlepšie reproduktovať pôvodný uhol ostria. Čím menší je uhol, tým ostrejší nôž bude. Ak nabrúsime ostrie pod príliš malým uhlom, tak okamžite získate neuveriteľne ostrú čepel. Avšak typický európsky nôž je z mäkkej ocele a malý uhol na ostrí sa príliš rýchlo otupí. Japonské nože sa typicky vyrábajú z veľmi tvrdej ocele a preto sa brúsia pod menším uhlom, sú ostrejšie ale zároveň krehkejšie. Ak si budete želať brúsenie pod menším uhlom, radi Vám vyhovieme, ale riskujete, že nôž vydrží ostrý iba chvíľu.
  • Hrvoľ/podhlavnicu (hrubšia časť priamo pri rukoväti) brúsime automaticky! Je to štandardný postup. Bližšie vysvetlenie nájdete v FAQ sekcii venovanej iba hrvoľu. Ak si neželáte brúsenie aj hrvoľu, napíšte nám to prosím.
  • Vždy sa snažíme odbrúsiť čo najmenej materiálu ako sa len dá. V prvom rade tak chránime nôž a jeho životnosť. Niekedy sa však nedá vyhnuť prílišnému odbrúseniu materiálu. Dôvodom môžu byť vady, ktoré sa ukážu až pri brúsení (malé prasklinky, alebo maličké ložiská hrdze). Zákazník sa potom pýta, prečo sme odobrali toľko materiálu pri brúsení. Avšak ani pre nás nie je výhodné odoberať veľa materiálu. Čím viac brúsime, tým sú vyššie naše náklady na brúsne pomôcky.
  • Čepeľ bežného noža má tvar “V” a čím viac opotrebujete ostrie, tým hrubšia bude čepeľ v spodnej časti. Aby sa pri brúsení zachoval správny uhol ostria, je nutné čepeľ v spodnej časti ztenšiť. Výsledkom samozrejme bude “vyššie” ostrie ako ste boli zvyknutí. Čiže ak ste napríklad mali ostrie do výšky 1mm, po brúsení to môžu byť 2-3mm.
  • Mnoho bežných nožov je vyrobených z valcovanej ocele a nie sú robené ručne. To znamená, že žeravá oceľ je tlačená medzi valce a takto bude ztenšovaná. Takáto oceľ nie je dokonale rovná, ale zvlnená (voľným okom ťažko pozorovateľné). Ak takýto nôž brúsime, výsledkom je na pohľad zvlnené ostrie. V skutočnosti je ale ostrie dokonale rovné (časť, ktorou režete). Ale pohľadová čiara ostria (tam kde sa stretáva ostrie a čepeľ) sa môže javiť ako mierne zvlnená. S tým sa nedá vôbec nič urobiť a nie je to závada.
  • Vždy chceme zachovať pôvodný tvar čepele/ostria. V niektorých prípadoch je však vhodnejšie tento tvar mierne zmeniť v záujme zachovania čo najviac materiálu. Stáva sa to najmä vtedy, keď je nôž príliš poškodený (má vylomenú oceľ, alebo odlomenú špičku). Ak si želáte zachovať pôvodný tvar čepele/ostria, radi Vám vyhovieme, avšak musíte rátať s väčším odberom materiálu.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Sme vybavení špeciálnymi strojmi a nástrojmi na dokonalé brúsenie a využívame aj japonské brúsne kameňe a kotúče na najjemnejšie brúsenie. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Hrvoľ (podhlavnica) je obvykle hrubšia časť umiestnená pri päte čepele.

Profesionál obvykle zbrúsi aj hrvoľ, pokiaľ si zákazník vyslovene nepraje opak. Čepeľ každého noža sa časom opotrebúva a zmenšuje sa. Ak by ste hrvoľ nebrúsili, tak sa Vám stane, že bude dlhší ako samotná čepeľ a tým pádom nebude čepel správne doliehať na krájaciu dosku. Ak by ste si neželali brúsenie hrvoľa, prosím dajte nám vedieť vopred.

Občas sa môžeme rozhodnúť hrvoľ nebrúsiť, najmä ak naši majstri zhodnotia, že je dutá. Ak by ste chceli hrvoľ brúsiť aj tak, dajte nám prosím vedieť.

Príklad brúseného a nebrúseného hrvoľa:

klack

Nie, každý nôž je brúsený špecificky. Majster vždy zhodnotí každý nôž osobitne na základe svojich znalostí. Náš hlavný majster, Leif Kohlström, má za sebou už 27 rokov skúseností a je už 3. generácia brúsičov. Samozrejme dodržiavame všetky štandardy a zohľadňujeme originálny uhol noža a jeho použitie (kuchynské, lovecké, a pod.) Obvyklý uhol pre európske kuchynské nože je 18-25 stupňov na každej strane. Japonské nože sú obvykle brúsené pod ostrejším uhlom 15-18 stupňov. Ak si želáte brúsenie pod iným uhlom, napíšte nám.

Častým omylom je, keď zákazníci zbytočne dlho čakajú. Ostrý nôž musí byť schopný s ľahkosťou prerezať bežný papier A4. Najprv nôž naostrite ocieľkou a potom skúste prerezať papier. Ak rezanie nebude dokonale jemné, prípadne ak sa bude zadrhávať, alebo papier trhať, je čas na brúsenie.

Nie, žiaľ rukoväť nožov neopravujeme.

Áno, je možné taký nôž opraviť a nabrúsiť. Avšak záleží na miere poškodenia. Takýto nôž vyrovnáme ručne, ale nikdy nebude dokonale rovný! V niektorých príadoch nerovnú časť odbrúsime. Napríklad ak je špička noža veľmi ohnutá, vytvoríme brúsením novú.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Áno, žiadny problém. Žiaľ nie je možné opraviť takéto poškodenie pomocou nového kovania (pridávaním materiálu). Štandardný spôsob je vybrúsenie novej špičky. Tu je dôležité rozhodnúť sa či zachováme pôvodný tvar čepele, alebo Vám vymodelujeme novú. V prvom prípade by to znamenlo obdrúsenie veľa materiálu a nôž môže byť viditeľne tenší ako bol predtým. V prípade nejasností nás kontaktuje.

Rozhodne nie! Toto je žiaľ veľmi častý omyl. Pokiaľ radi používate Vaše nože, mali by ste ich brúsiť. Aj lacné sú nože sú často robené z dobrej ocele. Lacnejšie nože sú vyrábané hromadne a výrobcovia ich často brúsia pomocou robotov. Môže to znieť úžasne, ale vskutočnosti robotické brúsenie nikdy nemá tak dobrý výsledok ako ručné brúsenie. Každý nôž sa mierne líši (vrátane jednej značky a modelovej rady). Preto sa oplatí nabrúsiť aj lacný nôž, keďže tým získate lepšiu ostrosť ako od samotného výrobcu.

Fakturácia

Našu záruku spokojnosti myslíme vážne! Ak ste neboli na 100% spokojní, nabrúsime Váš nôž opäť, úplne zdarma! Na uplatnenie záruky nás prosím informujte najneskôr do 14 dní od doručenia nožov a predtým ako začnete nože používať. Nože, ktoré budú niesť známky nešetrného zaobchádzania, alebo domáceho brúsenia/ostrenia nie sú pokryté touto zárukou. Záruka je myslená tak, že si nože skontrolujete hneď ako ich dostanete a ohlásite nám nespokojnosť ešte pred ich použitím.

V prípade uplatnenia záruky urobíme všetko preto, aby ste boli opäť spokojní. Prípad dôsledne zaevidujeme a nôž dáme na dôkladné posúdenie nášmu majstrovi. V prípade potreby zmeriame správnosť brúsnych uhlov jemným laserovým uhlomerom a veľmi šetrne Váš nôž opäť nabrúsime.

Niekoľko vecí, ktoré treba pred brúsením zvážiť:

  • Najčastejší dôvod nespokojnosti je, keď zákazník očakáva vyššiu ostrosť. Nabrúsiť čepeľ ostrú ako žiletka nie je tak ťažké. Avšak my sa snažíme čo najlepšie reproduktovať pôvodný uhol ostria. Čím menší je uhol, tým ostrejší nôž bude. Ak nabrúsime ostrie pod príliš malým uhlom, tak okamžite získate neuveriteľne ostrú čepel. Avšak typický európsky nôž je z mäkkej ocele a malý uhol na ostrí sa príliš rýchlo otupí. Japonské nože sa typicky vyrábajú z veľmi tvrdej ocele a preto sa brúsia pod menším uhlom, sú ostrejšie ale zároveň krehkejšie. Ak si budete želať brúsenie pod menším uhlom, radi Vám vyhovieme, ale riskujete, že nôž vydrží ostrý iba chvíľu.
  • Hrvoľ/podhlavnicu (hrubšia časť priamo pri rukoväti) brúsime automaticky! Je to štandardný postup. Bližšie vysvetlenie nájdete v FAQ sekcii venovanej iba hrvoľu. Ak si neželáte brúsenie aj hrvoľu, napíšte nám to prosím.
  • Vždy sa snažíme odbrúsiť čo najmenej materiálu ako sa len dá. V prvom rade tak chránime nôž a jeho životnosť. Niekedy sa však nedá vyhnuť prílišnému odbrúseniu materiálu. Dôvodom môžu byť vady, ktoré sa ukážu až pri brúsení (malé prasklinky, alebo maličké ložiská hrdze). Zákazník sa potom pýta, prečo sme odobrali toľko materiálu pri brúsení. Avšak ani pre nás nie je výhodné odoberať veľa materiálu. Čím viac brúsime, tým sú vyššie naše náklady na brúsne pomôcky.
  • Čepeľ bežného noža má tvar “V” a čím viac opotrebujete ostrie, tým hrubšia bude čepeľ v spodnej časti. Aby sa pri brúsení zachoval správny uhol ostria, je nutné čepeľ v spodnej časti ztenšiť. Výsledkom samozrejme bude “vyššie” ostrie ako ste boli zvyknutí. Čiže ak ste napríklad mali ostrie do výšky 1mm, po brúsení to môžu byť 2-3mm.
  • Mnoho bežných nožov je vyrobených z valcovanej ocele a nie sú robené ručne. To znamená, že žeravá oceľ je tlačená medzi valce a takto bude ztenšovaná. Takáto oceľ nie je dokonale rovná, ale zvlnená (voľným okom ťažko pozorovateľné). Ak takýto nôž brúsime, výsledkom je na pohľad zvlnené ostrie. V skutočnosti je ale ostrie dokonale rovné (časť, ktorou režete). Ale pohľadová čiara ostria (tam kde sa stretáva ostrie a čepeľ) sa môže javiť ako mierne zvlnená. S tým sa nedá vôbec nič urobiť a nie je to závada.
  • Vždy chceme zachovať pôvodný tvar čepele/ostria. V niektorých prípadoch je však vhodnejšie tento tvar mierne zmeniť v záujme zachovania čo najviac materiálu. Stáva sa to najmä vtedy, keď je nôž príliš poškodený (má vylomenú oceľ, alebo odlomenú špičku). Ak si želáte zachovať pôvodný tvar čepele/ostria, radi Vám vyhovieme, avšak musíte rátať s väčším odberom materiálu.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Sme vybavení špeciálnymi strojmi a nástrojmi na dokonalé brúsenie a využívame aj japonské brúsne kameňe a kotúče na najjemnejšie brúsenie. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Hrvoľ (podhlavnica) je obvykle hrubšia časť umiestnená pri päte čepele.

Profesionál obvykle zbrúsi aj hrvoľ, pokiaľ si zákazník vyslovene nepraje opak. Čepeľ každého noža sa časom opotrebúva a zmenšuje sa. Ak by ste hrvoľ nebrúsili, tak sa Vám stane, že bude dlhší ako samotná čepeľ a tým pádom nebude čepel správne doliehať na krájaciu dosku. Ak by ste si neželali brúsenie hrvoľa, prosím dajte nám vedieť vopred.

Občas sa môžeme rozhodnúť hrvoľ nebrúsiť, najmä ak naši majstri zhodnotia, že je dutá. Ak by ste chceli hrvoľ brúsiť aj tak, dajte nám prosím vedieť.

Príklad brúseného a nebrúseného hrvoľa:

klack

Nie, každý nôž je brúsený špecificky. Majster vždy zhodnotí každý nôž osobitne na základe svojich znalostí. Náš hlavný majster, Leif Kohlström, má za sebou už 27 rokov skúseností a je už 3. generácia brúsičov. Samozrejme dodržiavame všetky štandardy a zohľadňujeme originálny uhol noža a jeho použitie (kuchynské, lovecké, a pod.) Obvyklý uhol pre európske kuchynské nože je 18-25 stupňov na každej strane. Japonské nože sú obvykle brúsené pod ostrejším uhlom 15-18 stupňov. Ak si želáte brúsenie pod iným uhlom, napíšte nám.

Častým omylom je, keď zákazníci zbytočne dlho čakajú. Ostrý nôž musí byť schopný s ľahkosťou prerezať bežný papier A4. Najprv nôž naostrite ocieľkou a potom skúste prerezať papier. Ak rezanie nebude dokonale jemné, prípadne ak sa bude zadrhávať, alebo papier trhať, je čas na brúsenie.

Nie, žiaľ rukoväť nožov neopravujeme.

Áno, je možné taký nôž opraviť a nabrúsiť. Avšak záleží na miere poškodenia. Takýto nôž vyrovnáme ručne, ale nikdy nebude dokonale rovný! V niektorých príadoch nerovnú časť odbrúsime. Napríklad ak je špička noža veľmi ohnutá, vytvoríme brúsením novú.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Áno, žiadny problém. Žiaľ nie je možné opraviť takéto poškodenie pomocou nového kovania (pridávaním materiálu). Štandardný spôsob je vybrúsenie novej špičky. Tu je dôležité rozhodnúť sa či zachováme pôvodný tvar čepele, alebo Vám vymodelujeme novú. V prvom prípade by to znamenlo obdrúsenie veľa materiálu a nôž môže byť viditeľne tenší ako bol predtým. V prípade nejasností nás kontaktuje.

Rozhodne nie! Toto je žiaľ veľmi častý omyl. Pokiaľ radi používate Vaše nože, mali by ste ich brúsiť. Aj lacné sú nože sú často robené z dobrej ocele. Lacnejšie nože sú vyrábané hromadne a výrobcovia ich často brúsia pomocou robotov. Môže to znieť úžasne, ale vskutočnosti robotické brúsenie nikdy nemá tak dobrý výsledok ako ručné brúsenie. Každý nôž sa mierne líši (vrátane jednej značky a modelovej rady). Preto sa oplatí nabrúsiť aj lacný nôž, keďže tým získate lepšiu ostrosť ako od samotného výrobcu.

Predplatné

Našu záruku spokojnosti myslíme vážne! Ak ste neboli na 100% spokojní, nabrúsime Váš nôž opäť, úplne zdarma! Na uplatnenie záruky nás prosím informujte najneskôr do 14 dní od doručenia nožov a predtým ako začnete nože používať. Nože, ktoré budú niesť známky nešetrného zaobchádzania, alebo domáceho brúsenia/ostrenia nie sú pokryté touto zárukou. Záruka je myslená tak, že si nože skontrolujete hneď ako ich dostanete a ohlásite nám nespokojnosť ešte pred ich použitím.

V prípade uplatnenia záruky urobíme všetko preto, aby ste boli opäť spokojní. Prípad dôsledne zaevidujeme a nôž dáme na dôkladné posúdenie nášmu majstrovi. V prípade potreby zmeriame správnosť brúsnych uhlov jemným laserovým uhlomerom a veľmi šetrne Váš nôž opäť nabrúsime.

Niekoľko vecí, ktoré treba pred brúsením zvážiť:

  • Najčastejší dôvod nespokojnosti je, keď zákazník očakáva vyššiu ostrosť. Nabrúsiť čepeľ ostrú ako žiletka nie je tak ťažké. Avšak my sa snažíme čo najlepšie reproduktovať pôvodný uhol ostria. Čím menší je uhol, tým ostrejší nôž bude. Ak nabrúsime ostrie pod príliš malým uhlom, tak okamžite získate neuveriteľne ostrú čepel. Avšak typický európsky nôž je z mäkkej ocele a malý uhol na ostrí sa príliš rýchlo otupí. Japonské nože sa typicky vyrábajú z veľmi tvrdej ocele a preto sa brúsia pod menším uhlom, sú ostrejšie ale zároveň krehkejšie. Ak si budete želať brúsenie pod menším uhlom, radi Vám vyhovieme, ale riskujete, že nôž vydrží ostrý iba chvíľu.
  • Hrvoľ/podhlavnicu (hrubšia časť priamo pri rukoväti) brúsime automaticky! Je to štandardný postup. Bližšie vysvetlenie nájdete v FAQ sekcii venovanej iba hrvoľu. Ak si neželáte brúsenie aj hrvoľu, napíšte nám to prosím.
  • Vždy sa snažíme odbrúsiť čo najmenej materiálu ako sa len dá. V prvom rade tak chránime nôž a jeho životnosť. Niekedy sa však nedá vyhnuť prílišnému odbrúseniu materiálu. Dôvodom môžu byť vady, ktoré sa ukážu až pri brúsení (malé prasklinky, alebo maličké ložiská hrdze). Zákazník sa potom pýta, prečo sme odobrali toľko materiálu pri brúsení. Avšak ani pre nás nie je výhodné odoberať veľa materiálu. Čím viac brúsime, tým sú vyššie naše náklady na brúsne pomôcky.
  • Čepeľ bežného noža má tvar “V” a čím viac opotrebujete ostrie, tým hrubšia bude čepeľ v spodnej časti. Aby sa pri brúsení zachoval správny uhol ostria, je nutné čepeľ v spodnej časti ztenšiť. Výsledkom samozrejme bude “vyššie” ostrie ako ste boli zvyknutí. Čiže ak ste napríklad mali ostrie do výšky 1mm, po brúsení to môžu byť 2-3mm.
  • Mnoho bežných nožov je vyrobených z valcovanej ocele a nie sú robené ručne. To znamená, že žeravá oceľ je tlačená medzi valce a takto bude ztenšovaná. Takáto oceľ nie je dokonale rovná, ale zvlnená (voľným okom ťažko pozorovateľné). Ak takýto nôž brúsime, výsledkom je na pohľad zvlnené ostrie. V skutočnosti je ale ostrie dokonale rovné (časť, ktorou režete). Ale pohľadová čiara ostria (tam kde sa stretáva ostrie a čepeľ) sa môže javiť ako mierne zvlnená. S tým sa nedá vôbec nič urobiť a nie je to závada.
  • Vždy chceme zachovať pôvodný tvar čepele/ostria. V niektorých prípadoch je však vhodnejšie tento tvar mierne zmeniť v záujme zachovania čo najviac materiálu. Stáva sa to najmä vtedy, keď je nôž príliš poškodený (má vylomenú oceľ, alebo odlomenú špičku). Ak si želáte zachovať pôvodný tvar čepele/ostria, radi Vám vyhovieme, avšak musíte rátať s väčším odberom materiálu.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Sme vybavení špeciálnymi strojmi a nástrojmi na dokonalé brúsenie a využívame aj japonské brúsne kameňe a kotúče na najjemnejšie brúsenie. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Hrvoľ (podhlavnica) je obvykle hrubšia časť umiestnená pri päte čepele.

Profesionál obvykle zbrúsi aj hrvoľ, pokiaľ si zákazník vyslovene nepraje opak. Čepeľ každého noža sa časom opotrebúva a zmenšuje sa. Ak by ste hrvoľ nebrúsili, tak sa Vám stane, že bude dlhší ako samotná čepeľ a tým pádom nebude čepel správne doliehať na krájaciu dosku. Ak by ste si neželali brúsenie hrvoľa, prosím dajte nám vedieť vopred.

Občas sa môžeme rozhodnúť hrvoľ nebrúsiť, najmä ak naši majstri zhodnotia, že je dutá. Ak by ste chceli hrvoľ brúsiť aj tak, dajte nám prosím vedieť.

Príklad brúseného a nebrúseného hrvoľa:

klack

Nie, každý nôž je brúsený špecificky. Majster vždy zhodnotí každý nôž osobitne na základe svojich znalostí. Náš hlavný majster, Leif Kohlström, má za sebou už 27 rokov skúseností a je už 3. generácia brúsičov. Samozrejme dodržiavame všetky štandardy a zohľadňujeme originálny uhol noža a jeho použitie (kuchynské, lovecké, a pod.) Obvyklý uhol pre európske kuchynské nože je 18-25 stupňov na každej strane. Japonské nože sú obvykle brúsené pod ostrejším uhlom 15-18 stupňov. Ak si želáte brúsenie pod iným uhlom, napíšte nám.

Častým omylom je, keď zákazníci zbytočne dlho čakajú. Ostrý nôž musí byť schopný s ľahkosťou prerezať bežný papier A4. Najprv nôž naostrite ocieľkou a potom skúste prerezať papier. Ak rezanie nebude dokonale jemné, prípadne ak sa bude zadrhávať, alebo papier trhať, je čas na brúsenie.

Nie, žiaľ rukoväť nožov neopravujeme.

Áno, je možné taký nôž opraviť a nabrúsiť. Avšak záleží na miere poškodenia. Takýto nôž vyrovnáme ručne, ale nikdy nebude dokonale rovný! V niektorých príadoch nerovnú časť odbrúsime. Napríklad ak je špička noža veľmi ohnutá, vytvoríme brúsením novú.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Áno, žiadny problém. Žiaľ nie je možné opraviť takéto poškodenie pomocou nového kovania (pridávaním materiálu). Štandardný spôsob je vybrúsenie novej špičky. Tu je dôležité rozhodnúť sa či zachováme pôvodný tvar čepele, alebo Vám vymodelujeme novú. V prvom prípade by to znamenlo obdrúsenie veľa materiálu a nôž môže byť viditeľne tenší ako bol predtým. V prípade nejasností nás kontaktuje.

Rozhodne nie! Toto je žiaľ veľmi častý omyl. Pokiaľ radi používate Vaše nože, mali by ste ich brúsiť. Aj lacné sú nože sú často robené z dobrej ocele. Lacnejšie nože sú vyrábané hromadne a výrobcovia ich často brúsia pomocou robotov. Môže to znieť úžasne, ale vskutočnosti robotické brúsenie nikdy nemá tak dobrý výsledok ako ručné brúsenie. Každý nôž sa mierne líši (vrátane jednej značky a modelovej rady). Preto sa oplatí nabrúsiť aj lacný nôž, keďže tým získate lepšiu ostrosť ako od samotného výrobcu.

Ostatné otázky

Našu záruku spokojnosti myslíme vážne! Ak ste neboli na 100% spokojní, nabrúsime Váš nôž opäť, úplne zdarma! Na uplatnenie záruky nás prosím informujte najneskôr do 14 dní od doručenia nožov a predtým ako začnete nože používať. Nože, ktoré budú niesť známky nešetrného zaobchádzania, alebo domáceho brúsenia/ostrenia nie sú pokryté touto zárukou. Záruka je myslená tak, že si nože skontrolujete hneď ako ich dostanete a ohlásite nám nespokojnosť ešte pred ich použitím.

V prípade uplatnenia záruky urobíme všetko preto, aby ste boli opäť spokojní. Prípad dôsledne zaevidujeme a nôž dáme na dôkladné posúdenie nášmu majstrovi. V prípade potreby zmeriame správnosť brúsnych uhlov jemným laserovým uhlomerom a veľmi šetrne Váš nôž opäť nabrúsime.

Niekoľko vecí, ktoré treba pred brúsením zvážiť:

  • Najčastejší dôvod nespokojnosti je, keď zákazník očakáva vyššiu ostrosť. Nabrúsiť čepeľ ostrú ako žiletka nie je tak ťažké. Avšak my sa snažíme čo najlepšie reproduktovať pôvodný uhol ostria. Čím menší je uhol, tým ostrejší nôž bude. Ak nabrúsime ostrie pod príliš malým uhlom, tak okamžite získate neuveriteľne ostrú čepel. Avšak typický európsky nôž je z mäkkej ocele a malý uhol na ostrí sa príliš rýchlo otupí. Japonské nože sa typicky vyrábajú z veľmi tvrdej ocele a preto sa brúsia pod menším uhlom, sú ostrejšie ale zároveň krehkejšie. Ak si budete želať brúsenie pod menším uhlom, radi Vám vyhovieme, ale riskujete, že nôž vydrží ostrý iba chvíľu.
  • Hrvoľ/podhlavnicu (hrubšia časť priamo pri rukoväti) brúsime automaticky! Je to štandardný postup. Bližšie vysvetlenie nájdete v FAQ sekcii venovanej iba hrvoľu. Ak si neželáte brúsenie aj hrvoľu, napíšte nám to prosím.
  • Vždy sa snažíme odbrúsiť čo najmenej materiálu ako sa len dá. V prvom rade tak chránime nôž a jeho životnosť. Niekedy sa však nedá vyhnuť prílišnému odbrúseniu materiálu. Dôvodom môžu byť vady, ktoré sa ukážu až pri brúsení (malé prasklinky, alebo maličké ložiská hrdze). Zákazník sa potom pýta, prečo sme odobrali toľko materiálu pri brúsení. Avšak ani pre nás nie je výhodné odoberať veľa materiálu. Čím viac brúsime, tým sú vyššie naše náklady na brúsne pomôcky.
  • Čepeľ bežného noža má tvar “V” a čím viac opotrebujete ostrie, tým hrubšia bude čepeľ v spodnej časti. Aby sa pri brúsení zachoval správny uhol ostria, je nutné čepeľ v spodnej časti ztenšiť. Výsledkom samozrejme bude “vyššie” ostrie ako ste boli zvyknutí. Čiže ak ste napríklad mali ostrie do výšky 1mm, po brúsení to môžu byť 2-3mm.
  • Mnoho bežných nožov je vyrobených z valcovanej ocele a nie sú robené ručne. To znamená, že žeravá oceľ je tlačená medzi valce a takto bude ztenšovaná. Takáto oceľ nie je dokonale rovná, ale zvlnená (voľným okom ťažko pozorovateľné). Ak takýto nôž brúsime, výsledkom je na pohľad zvlnené ostrie. V skutočnosti je ale ostrie dokonale rovné (časť, ktorou režete). Ale pohľadová čiara ostria (tam kde sa stretáva ostrie a čepeľ) sa môže javiť ako mierne zvlnená. S tým sa nedá vôbec nič urobiť a nie je to závada.
  • Vždy chceme zachovať pôvodný tvar čepele/ostria. V niektorých prípadoch je však vhodnejšie tento tvar mierne zmeniť v záujme zachovania čo najviac materiálu. Stáva sa to najmä vtedy, keď je nôž príliš poškodený (má vylomenú oceľ, alebo odlomenú špičku). Ak si želáte zachovať pôvodný tvar čepele/ostria, radi Vám vyhovieme, avšak musíte rátať s väčším odberom materiálu.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Sme vybavení špeciálnymi strojmi a nástrojmi na dokonalé brúsenie a využívame aj japonské brúsne kameňe a kotúče na najjemnejšie brúsenie. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Hrvoľ (podhlavnica) je obvykle hrubšia časť umiestnená pri päte čepele.

Profesionál obvykle zbrúsi aj hrvoľ, pokiaľ si zákazník vyslovene nepraje opak. Čepeľ každého noža sa časom opotrebúva a zmenšuje sa. Ak by ste hrvoľ nebrúsili, tak sa Vám stane, že bude dlhší ako samotná čepeľ a tým pádom nebude čepel správne doliehať na krájaciu dosku. Ak by ste si neželali brúsenie hrvoľa, prosím dajte nám vedieť vopred.

Občas sa môžeme rozhodnúť hrvoľ nebrúsiť, najmä ak naši majstri zhodnotia, že je dutá. Ak by ste chceli hrvoľ brúsiť aj tak, dajte nám prosím vedieť.

Príklad brúseného a nebrúseného hrvoľa:

klack

Nie, každý nôž je brúsený špecificky. Majster vždy zhodnotí každý nôž osobitne na základe svojich znalostí. Náš hlavný majster, Leif Kohlström, má za sebou už 27 rokov skúseností a je už 3. generácia brúsičov. Samozrejme dodržiavame všetky štandardy a zohľadňujeme originálny uhol noža a jeho použitie (kuchynské, lovecké, a pod.) Obvyklý uhol pre európske kuchynské nože je 18-25 stupňov na každej strane. Japonské nože sú obvykle brúsené pod ostrejším uhlom 15-18 stupňov. Ak si želáte brúsenie pod iným uhlom, napíšte nám.

Častým omylom je, keď zákazníci zbytočne dlho čakajú. Ostrý nôž musí byť schopný s ľahkosťou prerezať bežný papier A4. Najprv nôž naostrite ocieľkou a potom skúste prerezať papier. Ak rezanie nebude dokonale jemné, prípadne ak sa bude zadrhávať, alebo papier trhať, je čas na brúsenie.

Nie, žiaľ rukoväť nožov neopravujeme.

Áno, je možné taký nôž opraviť a nabrúsiť. Avšak záleží na miere poškodenia. Takýto nôž vyrovnáme ručne, ale nikdy nebude dokonale rovný! V niektorých príadoch nerovnú časť odbrúsime. Napríklad ak je špička noža veľmi ohnutá, vytvoríme brúsením novú.

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

Áno, žiadny problém. Žiaľ nie je možné opraviť takéto poškodenie pomocou nového kovania (pridávaním materiálu). Štandardný spôsob je vybrúsenie novej špičky. Tu je dôležité rozhodnúť sa či zachováme pôvodný tvar čepele, alebo Vám vymodelujeme novú. V prvom prípade by to znamenlo obdrúsenie veľa materiálu a nôž môže byť viditeľne tenší ako bol predtým. V prípade nejasností nás kontaktuje.

Rozhodne nie! Toto je žiaľ veľmi častý omyl. Pokiaľ radi používate Vaše nože, mali by ste ich brúsiť. Aj lacné sú nože sú často robené z dobrej ocele. Lacnejšie nože sú vyrábané hromadne a výrobcovia ich často brúsia pomocou robotov. Môže to znieť úžasne, ale vskutočnosti robotické brúsenie nikdy nemá tak dobrý výsledok ako ručné brúsenie. Každý nôž sa mierne líši (vrátane jednej značky a modelovej rady). Preto sa oplatí nabrúsiť aj lacný nôž, keďže tým získate lepšiu ostrosť ako od samotného výrobcu.