Archives

Brúsime aj nože na chlieb?

Áno, brúsime aj zúbkované nože.

Naši majstri posúdia, či bude stačiť bežné brúsenie, alebo bude potrebné vytvoriť nové zúbky. V prípade, že váš nôž má dostatočne zachovalé zúbky, urobíme iba základné brúsenie. Ak by zúbky boli príliš opotrebované, odbrúsime staré zúbky a vytvoríme úlne nové podľa profesionálnych štandardov.

Nebol som na 100% spokojný s brúsením!

Našu záruku spokojnosti myslíme vážne! Ak ste neboli na 100% spokojní, brúsenie zopakujeme úplne zdarma! Na uplatnenie záruky nás prosím informujte najneskôr do 14 dní od doručenia nožov, nožníc, či iných predmetov a predtým ako ich začnete používať. Predmety, ktoré budú niesť známky nešetrného zaobchádzania, alebo domáceho brúsenia/ostrenia nie sú pokryté touto zárukou. Záruka je myslená tak, že si nabrúsené predmety skontrolujete hneď ako ich dostanete a ohlásite nám nespokojnosť ešte pred ich použitím. Naša záruka spokojnosti je náš dodatočný prísľub nad rámec bežnej zákonnej záruky.

V prípade uplatnenia záruky urobíme všetko preto, aby ste boli opäť spokojní. Prípad dôsledne zaevidujeme a nôž dáme na dôkladné posúdenie nášmu majstrovi. V prípade potreby zmeriame správnosť brúsnych uhlov jemným laserovým uhlomerom a čepeľ veľmi šetrne opäť nabrúsime.

Niekoľko vecí, ktoré treba pred brúsením zvážiť:

  • Najčastejší dôvod nespokojnosti je, keď zákazník očakáva vyššiu ostrosť. Nabrúsiť čepeľ ostrú ako žiletka nie je tak ťažké. Avšak my sa snažíme čo najlepšie reprodukovať pôvodný uhol ostria. Čím menší je uhol, tým ostrejší nôž bude. Ak nabrúsime ostrie pod príliš malým uhlom, tak okamžite získate neuveriteľne ostrú čepeľ. Avšak typický európsky nôž je z mäkkej ocele a malý uhol na ostrí sa príliš rýchlo otupí. Japonské nože sa typicky vyrábajú z veľmi tvrdej ocele a preto sa brúsia pod menším uhlom, sú ostrejšie ale zároveň krehkejšie. Ak si budete želať brúsenie pod menším uhlom, radi Vám vyhovieme, ale riskujete, že nôž vydrží ostrý iba chvíľu.
  • Hrvoľ/podhlavnicu (hrubšia časť priamo pri rukoväti) brúsime automaticky! Je to štandardný postup. Bližšie vysvetlenie nájdete v FAQ sekcii venovanej iba hrvoľu. Ak si neželáte brúsenie aj hrvoľu, napíšte nám to prosím.
  • Vždy sa snažíme odbrúsiť čo najmenej materiálu ako sa len dá. V prvom rade tak chránime nôž a jeho životnosť. Niekedy sa však nedá vyhnúť prílišnému odbrúseniu materiálu. Dôvodom môžu byť vady, ktoré sa ukážu až pri brúsení (malé prasklinky, alebo maličké ložiská hrdze). Zákazník sa potom pýta, prečo sme odobrali toľko materiálu pri brúsení. Avšak ani pre nás nie je výhodné odoberať veľa materiálu. Čím viac brúsime, tým sú vyššie naše náklady na brúsne pomôcky.
  • Čepeľ bežného noža má tvar “V” a čím viac opotrebujete ostrie, tým hrubšia bude čepeľ v spodnej časti. Aby sa pri brúsení zachoval správny uhol ostria, je nutné čepeľ v spodnej časti ztenšiť. Výsledkom samozrejme bude “vyššie” ostrie ako ste boli zvyknutí. Čiže ak ste napríklad mali ostrie do výšky 1mm, po brúsení to môžu byť 2-3mm.
  • Mnoho bežných nožov je vyrobených z valcovanej ocele a nie sú robené ručne. To znamená, že žeravá oceľ je tlačená medzi valce a takto bude ztenšovaná. Takáto oceľ nie je dokonale rovná, ale zvlnená (voľným okom ťažko pozorovateľné). Ak takýto nôž brúsime, výsledkom je na pohľad zvlnené ostrie. V skutočnosti je ale ostrie dokonale rovné (časť, ktorou režete). Ale pohľadová čiara ostria (tam kde sa stretáva ostrie a čepeľ) sa môže javiť ako mierne zvlnená. S tým sa nedá vôbec nič urobiť a nie je to závada.
  • Vždy chceme zachovať pôvodný tvar čepele/ostria. V niektorých prípadoch je však vhodnejšie tento tvar mierne zmeniť v záujme zachovania čo najviac materiálu. Stáva sa to najmä vtedy, keď je nôž príliš poškodený (má vylomenú oceľ, alebo odlomenú špičku). Ak si želáte zachovať pôvodný tvar čepele/ostria, radi Vám vyhovieme, avšak musíte rátať s väčším odberom materiálu.

Brúsite iba kuchynské nože?

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!

 

Ako brúsite nôž s hrvoľom?

Hrvoľ (podhlavnica) je obvykle hrubšia časť umiestnená pri päte čepele.

Profesionál obvykle zbrúsi aj hrvoľ, pokiaľ si zákazník vyslovene nepraje opak. Čepeľ každého noža sa časom opotrebúva a zmenšuje sa. Ak by ste hrvoľ nebrúsili, tak sa Vám stane, že bude dlhší ako samotná čepeľ a tým pádom nebude čepel správne doliehať na krájaciu dosku. Ak by ste si neželali brúsenie hrvoľa, prosím dajte nám vedieť vopred.

Občas sa môžeme rozhodnúť hrvoľ nebrúsiť, najmä ak naši majstri zhodnotia, že je dutá. Ak by ste chceli hrvoľ brúsiť aj tak, dajte nám prosím vedieť.

Príklad brúseného a nebrúseného hrvoľa:

klack

 

Dnes mi mala prísť Ostrá Obálka, ale neprišla?

Ak by tento prípad nastal, prosím počkajte ešte 1 deň a potom nám napíšte email. Ak ste si Ostrú Obálku objednali v piatok, tak najskôr ju dostanete až v pondelok, keďže pošta počas víkendu zásielky nedoručuje. Ak by sa aj tak vyskytol problém, vždy môžeme zásielku sledovať podľa prideleného poštového čísla.